glowroom vit (2)

Chaga Holistic

Pris:
158 kr
Inkl. 12% Moms
Art.nr:
P1800081
Typ:
Chaga
Antal:
Chaga är te gjort av torkad sprängticka och innehåller naturligt vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triter-pener, SOD (superoxiddismutas) och aminosyrakomplex. Sprängticka växer främst på björk.
Av många experter anses chaga vara kungen av medicinalsvampar, före reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei.
Holistic Chaga kommer från Finland. Chaga har en mild smak av vanilj och behöver inte sötas.

Innehåll
50 g.

Ingredienser
Mald torkad sprängticka (Inonotus obliquus)

Tillagning
Blanda 2 tsk i 1 liter hett vatten. För bästa resultat sjud 1 msk chaga i 2 liter vatten på lägsta värme med lock i 5 timmar.

Kontraindikationer
Används med försiktighet vid intag av blodförtunnande läkemedel och diabetesmediciner.
Rådfråga din läkare eller terapeut. Effekt vid graviditet och amning ej känd.

Förvaring
Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur.


Chaga
Chaga är ett superlivsmedel som växer fritt i våra skogar och som alla kan plocka och få glädje av. Fråga markägaren om lov innan du plockar, för säkerhets skull. Man kan skada trädet då man plockar dem.
Chaga är det ryska ordet för svamp och har fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Sprängticka är en svamp som växer likt en svart, knölig utväxt på björkar (även på andra lövträd men det är ovanligt). Den växer i Skandinavien, Östeuropa, Ryssland, Korea, Kina och Japan samt i de norra delarna av Nordamerika.

Av många experter anses den vara kungen av medicinalsvampar, före reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei.
Den sitter på trädet i 15–30 år där den suger ut näringen och koncentrerar det.
De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp. Japanerna kallar den skogens diamant. I Kina är den växternas konung. Det norska namnet är kreftkjuke (kräfta = cancer). Det latinska namnet är Inonotus obliquus.

Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och – framför allt! – fytonäringsämnen. Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmät ORAC-värde på otroliga 60 000–350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär med 9 000 ORAC.

Vad är ORAC?
ORAC står för Oxygen Radical Absor-bance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler.
ORAC är det mest vedertagna sättet att mäta fytonäringsämnen i livsmedel, men det är långt ifrån perfekt.
Vatten innehåller inga fytonäringsämnen så genom att torka ett livsmedel ökar man dess ORAC-värde, vilket bland annat gör att ORAC-värdet kan variera för ett och samma livsmedel. (Gör man te av sprängticka så får förstås teet lägre ORAC-värde ju svagare teet är).
Man ska inte stirra sig blind på hur mycket ORAC man äter per dag. Vår kropp behöver olika fytonäringsämnen från olika källor. En bra hemsida för den som vill fördjupa sig i ämnet är oracvalues.com.

Hur smakar chaga?
Chaga har en mild smak av äkta vanilj. 
Dessutom har chaga en naturlig sötma som inte märks så tydligt när man dricker det rent, men som du ser i recepten går det utmärkt att blanda teet med kakao eller kryddor som ingefära och chilli utan att man behöver söta det med honung eller kokossocker. 

Hur använder man chaga?
I första hand som ett gott och supernyttigt te. Du kan även ha den som bas i alla dina smodisar istället för vatten. I princip alla maträtter där du använder vatten kan du testa chaga, till exempel på morgongröten. Det gör den både godare och nyttigare.
Chaga passar bra med choklad. Testa att köpa havremjölk choklad och mixa 1 del havremjölk med 2 delar chaga (eller hälften var).
Det används även för att färga textilier och papper (ger en gul färg). Svampen kan även användas som rökelse.


Chaga-Coco
3 dl färdigbryggt chagate
1 msk kakao
1 tsk kokosolja.
Om du vill kan du lyxa till det med 1 tsk honung eller kokossocker. Du kan även krydda med 1 tsk kanel.

Inga-Chaga
3 dl färdigbryggt chagate
3 cm färsk, skalad ingefära
En skiva citron.

Chaga-Chili
3 dl färdigbryggt chagate
Saften från en pressad citron
1 tsk chilipulver.
Söta vid behov.

Chagalatte
3 dl färdigbryggt chagate
1 tsk vanilj
1 msk kakao
2 tsk honung
1/2 tsk muskot
1 tsk kanel
0,5 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk).

Chiachaga
3 dl färdigbryggt chagate
1 tsk chiafrön
2–3 tsk citronsaft
1 tsk honung (vid behov).
Lägg i chiafröna i teet, rör om och låt det dra i fem minuter eller längre (ju längre det drar, desto mer geleaktig blir chagan). Rör i resten av ingredienserna. Drick allt, även fröna. Detta är faktiskt tarahumara-indianernas berömda iskiate fast med chaga istället för vatten. Perfekt uppladdning inför ditt nästa ultramaraton i öknen.