• Ekologiska produkter utvalda med omsorg för hud, hår och miljö. Välkommen med din beställning!
Ekologiska solskydd som värnar om miljön

Ekologiska solskydd

Fysikaliska och kemiska solskydd

Vår kropp mår bra av solens strålar som tillför D-vitamin men det kan lätt blir för mycket sol. Att hålla sig i skuggan är ett sätt att rädda sig från bränna men inte alltid så funktionellt. En solkräm som hjälper till att att skydda huden är bra och använd gärna en för kroppen och en mindre fet för ansiktet.   


Det är bra att veta skillnaden på kemiska solskydd och fysikaliska solskydd

Fysikaliskt solskydd lägger sig på kroppen och reflekterar bort solstrålarna, de "studsar bort". De innehåller mineralen titandioxid,  ofta även zinkoxid. Fysikaliska solskydd börjar verka direkt när du applicerar det, till skillnad från kemiska filter som börjar verka efter ca 20 minuter.  Fördelarna är att UV-strålarna aldrig går ner i huden utan studsar bort. Fysikaliska solskydd är också perfekt om man inte vill ha pigmentfäckar då de ger ett skydd även mot det.

En annan skillnad mellan fysikaliska och kemiska solskydd  är att man inte blir röd av de kemiska solskydden eftersom de blockerar hudens varningssignaler. Med det fysikaliska filtret så blir man röd när huden har fått för mycket sol. 

Kemiska solskydd absorberas av kroppen och startar en kemisk process, UV-strålarna görs om i  kroppen. I kemiska solskydd kan det finnas tveksamma ämnen, några exempel är:

  • Benzophenone-3 (oxybenzone) - misstänkt hormonstörande och carcinogent samt giftigt för vattenlevande organismer. Benzophenone-3  bryter även ner korallrev, vilket är anledningen till att staten Hawaii förbjudit solskydd med ämnet. 
  • 3-benzylidene camphor - orsakar östrogeneffekt hos fiskar.
  • Octyl methoxycinnamate - misstänkt  hormonstörande och har hittats i modersmjölk.
  • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) - hormonstörande och lagras i fettceller.
  • Ethylhexyl methoxycinnamate - hormonstörande och miljöfarligt.

 


Här på Glowroom har vi fysikaliska solskydd från Bioregena som är 100% naturliga, skadar ej vattenlevande organismer, inga nanopartiklar, certifierad enligt Cosmetic Bio – Organic cosmetic. Dermatologiskt testade och de flesta produkterna är veganska.  

Bioregenas solskydd lämnar inte en tydlig vit hinna och doftar härligt. 

Bioregena suncare


Korallvänligt solskydd

Man har uppskattat att cirka 14.000 ton solskyddsmedel från våra kroppar följer med ut i havet varje år. Flera öar totalförbjuder nu solskyddskrämer som innehåller benzophenone och oxibenzone för att skydda hav, korallrev och djurliv. Förbudet trädde i kraft 2020.

Det är förödande för korallreven och djurlivet när solskyddskrämerna innehåller skadliga ämnen. Främst är det kemikalien benzophenone* (bensofenon) även kallat oxibenzone (oxibenson) som är förödande. Den menas blockera UV-strålarna men har mängder av negativa effekter.

Kemikalien påverkar djurliv och hav negativt men även oss människor eftersom kroppen tar upp kemikalierna som stryks på huden.Ska du vistas länge i solen  - SPF översikt (sun protection factor)

Skillnaden mellan olika SPF är mindre än man tror. % andelen nedan visar hur mycket sol som släpps igenom baserat på SPF i din solkräm. Glöm inte att tiden du vistas i solen är minst lika viktig och stryk in huden rikligt med solkräm.

ekologiska solskydd
  • SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
  • SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
  • SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar


*Bensofenon lagras i kroppen och är väldigt svårt att bryta ner. Småbarn saknar enzymet för att bryta ner ämnet. Korallrevens DNA påverkas och de bleks av ämnet.