glowroom vit (2)

Ekologiskt och veganskt solskydd

Vi använder alltid solskydd på våren och sommaren eftersom det är superviktigt att skydda sig från UV-strålarna som påverkar vårt DNA! 

Man har uppskattat att cirka 14.000 ton solskyddsmedel från våra kroppar följer med ut i havet varje år. Flera öar totalförbjuder nu solskyddskrämer som innehåller benzophenone och oxibenzone för att skydda hav, korallrev och djurliv. Förbudet träder i kraft 2020.

Det är förödande för korallreven och djurlivet när solskyddskrämerna innehåller skadliga ämnen. Främst är det kemikalien benzophenone* (bensofenon) även kallat oxibenzone (oxibenson) som är förödande. Den menas blockera UV-strålarna men har mängder av negativa effekter.
Kemikalien påverkar djurliv och hav negativt men även oss människor eftersom kroppen tar upp kemikalierna som stryks på huden. 

Läs mer på vår blogg. 

Ska du vistas länge i solen  - SPF översikt (sun protection factor)
Skillnaden mellan olika SPF är mindre än man tror. % andelen i tabellen nedan är hur mycket sol som släpps igenom baserat på SPF i sin solkräm. Glöm inte att tiden du vistas i solen är minst lika viktig och stryk in huden rikligt med solkräm. 
 
SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar


Sol och bad torkar ut huden så glöm inte att återfukta med en ekologisk hudkräm. 

Bioregena solskydd hittar du här.

*Bensofenon lagras i kroppen och är väldigt svårt att bryta ner. Småbarn saknar enzymet för att bryta ner ämnet. Korallrevens DNA påverkas och de bleks av ämnet. 

foto copyright
foto copyright