glowroom vit (2)

Vilka produkter passar min hy?

Olika människor har olika typer av hud, man kan ha blandhy, torr hy, känslig hy eller fet hy till exempel. Yttre faktorer kan också påverka hur huden mår, till exempel årstider och väder eller föroreningar i luften. Huden påverkas också av vad vi äter, eller vad vi inte äter (om vi inte får i oss tillräckligt med näring) och åldrande. Mogen hy kommer med åldern och man kan ha mogen hy i kombination med hudtypen man haft tidigare, känslig till exempel. Mogen hy brukar för det mesta behöva mer fukt. 

En bra hudvårdsrutin, bra sammansatt kost och rätt produkter hjälper dig att få en strålande utsida och naturligtvis även må bra på insidan.
Här kommer några tips på vad du kan tänkta på beroende på vilken typ av hy du upplever att du har. Du får gärna kontakta Glowroom  och Malin Berg som är utbildad ekologisk hudvårdsterapeut, vid frågor.
 
Torr Hy  
Några symptom på torr hud är att man har väldigt små porer, tunn hud, torrhetsrynkor. Man blir torr efter rengöring och huden kan även vara känslig. Vid torr hud behöver man inte rengöra två gånger per dag om huden blir torrare av det. Det räcker med att fräscha upp med ansiktsvatten på morgonen och sen följa upp med produkter för torr hud. När det kommer till peeling så är de mildare varianterna bättre, mekanisk peeling kan bli för "rivig". 
Jojobaolja är den olja som mest liknar hudens egen och brukar hjälpa när torrhet och klåda uppstår. Balm är bra att använda på vintern. 
Bra Ingredienser: Jojobaolja, Hylauronsyra, Sheasmör, havre, honung

Blandhy
Blandhy innebär att vissa partier är feta (oftast i T-zonen, alltså panna, näsa och haka) och andra partier normala eller torra. De fetare partierna kännetecknas av grövre hud, vita och svarta pormaskar, acne och plitor. Viktigt vid blandhy att inte torka ut huden, många ser bara de feta partierna och behandlar dem. Det leder ofta till att huden producerar ännu mer fett eftersom att det blir för torrt. För att behandla en blandhy på bästa sätt så måste man se till att få cirkulation, fukt, torra oljor (som är lätt uttorkande) och exfoliering en/två gånger i veckan. Man kan också behandla partierna för sig och använda fetare  produkter (eller honung) vid  de torra och lera på fetare partierna. 
Bra ingredienser: tistelolja, mandelolja, geranium, johannesört, vetegroddsolja.

Acne hy 
Kosten är ibland boven i dramat vid acne hy så att tänka igenom sin kost är en bra start. Det kan också vara hormonellt, resultat av för mycket stress, mediciner,  fysisk press m.m. Viktigt att använda produkter som inte täpper igen talgkörtlarna ännu mer. Man bör alltså, som vid alla hudtyper, undvika mineralolja. Grön lera, aloe vera, honung, tea tree (punktbehandling) är bra att använda. 
Bra ingredienser: Mjölksyra, Enbär, Geranium, neroli.
 
Mogen hy
Mogen hud är hud där de fina linjerna börjat uppstå. Kan finnas i kombination med annan hudtyp. Huden blir mindre elastisk på grund av bristen på kollagen och elastin. Hudens celler förnyar sig långsammare. Med åldern visar sig resultat av rökning, kost, solning, alkohol, droger, brist på hudvård med mera. Det kan visa sig genom att man får till exempel pigmentsförändringar, cherry spots, grova porer, fibromer, xantelasma, milier och behåring.  En mogen hy behöver både fukt och fett. Allt som oftast är huden åt det torrare hållet. Kosten är också väldigt viktig. 
Bra ingredienser:  Frankincense, parakrasse,  Amaranth, Argan


Hudsjukdomar, hudtillstånd och hudåkommor:

Rosacea
Rosacea är vanligast hos kvinnor i åldern 30-40 med nordisk härkomst. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetäcknas av rodnad, brinnande känsla, ytliga blodkärl och ibland även blåsor. Besvären kommer oftast i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. De som har rosacea har oftast inga pormaskar. 

Obehandlad rosacea kan leda till rhinofyma, kraftig talgkörteltillväxt som leder till att näsan blir grov och klumpig. 

Symptomen förvärras ofta av sol, värme, stress, alkohol, stark mat och kortison. Det är alltså viktigt att man inte tvättar ansiktet med för varmt vatten till exempel. Det är också viktigt att använda sig av milda rengöring och att inte exfoliera huden. Vit lera och jojobaolja samt att skydda huden med foundation, kläder och solskydd hjälper oftast. 

Perioral dermatit
Perioral dermatit visar sig som rodnad, fjällande och varfyllda blåsor. Uppkommer runt munnen, näsa och haka. Ibland även kring ögonen. Det kan klia, svida och kännas som att det brinner i huden.

Perioral dermatit är nära besläktat med rosacea. Orsaker tros vara användning av kortison, starka hudvårdsprodukter, överdrivet tvättande av huden (rengöring och peeling), sol, överanvändning av smink, hormonella orsaker och det finns även en koppling till tarmproblem.