glowroom vit (2)

Ekologiska produkter

Fokus på hållbarhet och hur olika ämnen påverkar oss, djur och vår jord gör att fler och fler blir intresserade av att gå över till ekologiska produkter. Ibland kan det engelska ordet organic översättas rakt av till svenska som organisk, men då betyder det något helt annat. En svensk översättning är ekologisk. 

Vad innebär egentligen ekologiskt och varför ska man välja det?
Bara det som odlas kan vara ekologiskt, eftersom att det är en odlingsform. Det innebär att inget konstgödsel eller kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel används. Odlingen och uppfödning av djur ska ske naturligt. Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och stallgödseln i första hand används för att ge näring åt den egna åkermarken.* Det är vad ekologiskt betyder. Ekologiska odlingar är bra för den biologiska mångfalden, för dem som jobbar med odlingen och för att vi ska kunna nå miljömålen. 

Ekologisk hudvård
När det kommer till hudvården används till exempel vegetabiliska oljor, ekologiska fuktbindare (som glycerol), sheasmör, bivax, eteriska oljor med mera. Bara en olja kan vara 100% ekologisk vilket det beror på att många produkter  innehåller vatten, och vatten kan inte odlas och är därför inte ekologiskt.
Om en produkt innehåller vatten behövs också konserveringsmedel, då använder man det som är så naturligt som möjligt. Ibland behövs även emulgeringsmedel, då gäller samma där. I vissa ekologiska produker tillsätts inget emulgeringsmedel, vilket gör att man behöver skaka produkten för att vatten och olja ska blandas innan användning. 

Huden är vårt största organ och det är viktigt att vi tänker på vad vi applicerar på den och vad den utsätts för. Vegetabiliska oljor som används i ekologiska produkter går in i huden och ger riktig näring, fettsyror och vitaminer bland annat. Olika oljor har olika effekt och användningsområden, det finns något för alla. Petroleumbaserad/traditionell hudvård skiljer sig väldigt från ekologisk hudvård. Till exempel mineralolja är dött material vilket inte ger någon näring alls utan lägger sig på huden och gör att man blir beroende (torkar ut och ger problem i längden). 

När man är intresserad av ekologisk hud, hårvård och smink så är det bra att lära sig läsa och förstå innehållsförteckningar. Det är inte lätt men man lär sig efterhand. På Läkemedelsverkets hemsida finns mycket bra information om man vill lära sig mer. 
 
På Glowroom är vi noga med innehållet i produkterna, därför hittar du enbart ekologiska produkter här. Vi har även veganska produkter, men bara om de samtidigt är ekologiska. Miljön är viktig både för människor och djur. 
 
*http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/ekologiskproduktion/vadarekologiskproduktion.4.7850716f11cd786b52d80001021.html
 

Jojoba olja är den olja som mest liknar hudens eget fett. Det är en populär olja för att tillföra fukt över hela kroppen och även håret. Kan även användas på djur som tex hundens trampdynor.
Det går att tillverka koncentrerad och hudvänlig hudvård utan att tillsätta vatten. Så är det med Sweden Ecos Shampo for Hair and Body. Det räcker med en liten klick som du blandar ut med lite vatten innan den appliceras på hår och kropp. Shampot räcker på så sätt längre än man tror.