glowroom vit (2)

Ekologiska produkter

Fokus på hållbarhet och hur olika ämnen påverkar oss, djur och vår jord gör att fler och fler blir intresserade av att gå över till ekologiska produkter. Ibland kan det engelska ordet organic översättas rakt av till svenska som organisk, men då betyder det något helt annat. En svensk översättning är ekologisk. 

Vad innebär egentligen ekologiskt och varför ska man välja det?
Endast det som kan odlas kan vara ekologiskt, ringblomma och lavendel kan vara ekologiska till exempel. Om ringblomma är ekologiskt odlad så innebär det att den är odlad utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Det är till fördel för hotade djurarter t ex bin, för de som jobbar med odlingen och för oss som vill ha naturlig giftfri hudvård.

När produkter som innehåller eller kommer i kontakt med vatten/renat vatten påverkas hållbarheten. För att konventionell hudvård ska hålla länge så tillsätts konserveringsmedel, emulgeringsmedel/ tensider. 

I ekologiska produkter tillsätts endast naturliga råvaror för att produktera ska hålla längre som t ex Sodium Levulinate. De har därmed ett lite kortare bäst före datum. 

I vissa ekologiska produker tillsätts inget emulgeringsmedel, vilket gör att man behöver skaka produkten för att vatten och olja ska blandas. 

När man är intresserad av ekologisk hud, hårvård och smink så är det bra att lära sig läsa och förstå innehållsförteckningar.

Värt att veta är att vatten inte räknas in i den procentuella ekologiska delen eftersom vatten inte odlas. Det betyder alltså att en ekologiskt märkt produkt som innehåller vatten inte kan vara 100% ekologisk. 

Huden är kroppens största organ. Det vi stryker på huden, tas upp av kroppen och det vi stoppar i oss visar sig också många gånger på huden. Att veta vad vi stryker på oss och vad vi stoppar i oss gör att vi mår bra inifrån och ut, utifrån och in.  Här hittar du information om våra ekologiska varumärken.