glowroom vit (2)

Ringblomman är inte bara vacker att se på, den har väldigt fina egenskaper och är enligt mig helt fantastisk. Dessa egenskaper gör att den används i många produkter för både hud och hår. Den är bland annat rengörande, milt sammandragande, vårdande (speciellt för torr och skadad hud) och lugnande för en irriterad hud. De här egenskaperna gör att produkter som innehåller ringblomsextrakt eller ringblomsolja passar dig med eksem, sår och självsprickor. Ringblomman passar såväl känslig och torr hud som fet och oren hud. Den är även antiinflammatorisk och bakteriedödande samt innehåller salicylsyra vilket gör den smärtstillande. Det gör att den med fördel  kan användas vid till exempel blöjeksem, köldskador, brännskador, liggsår och såriga bröstvårtor vid amning. 

Man kan även dricka ringblomste som är bra mot förkylning, hosta och magkatarr. Ringblomma är också vätskedrivande och kramplösande. 
Gör såhär:
1 tsk torkade blommor
1 kopp vatten
Lägg de torkade blommorna i en tekopp och koka upp vatten. Häll i vattnet, täck över och låt dra i 10 minuter. 

Dessa produkter i vår shop innehåller ringblomma:
-Tabitha James Kraan Clean Conditioner Amber Rose
-Tabitha James Kraan Clean Conditioner Golden Citrus
-Tabitha James Kraan Clean Shampoo Amber Rose
-Tabitha James Kraan Clean Shampoo Golden Citrus

-Maria Åkerberg Hand Cream
-Maria Åkerberg Face Dream
-Maria Åkerberg Shea Balm

-Marina Miracle Rosehip Peeling Mask
-Marina Miracle Sweet & Creamy Oil Cleanser

-Rosenserien Fotkräm Peppermint
-Rosenserien Handkräm
 

Läs hela inlägget »
Tabitha James Kraan har ett tänk om hårvård som inspirerar mig. Tabitha och hennes man Dennes startade en salong för ekologisk och holistisk hårvård i Cotswold 1999. 

Tabitha har tre huvudprinciper inom hårvården:

1. Att balansera oljeproduktionen
Genom att applicera håroljan från TJK minskar kroppens vilja att överproducera olja. Om man gör tvärtom, torkar ut håret, kommer det att kompenseras av att kroppen producerar mer olja. TJK Hair Oil ger håret näring och fukt samt lugnar en irriterad hårbotten. Den stärker håret och ger långvarigt skydd.

2. Att tvätta håret på rätt sätt
Att tvätta håret på rätt sätt är förutsättningen för ett friskt hår. Det är väldigt viktigt att inte torka ut håret. TJK Cleansers och Shampoo rengör hår och hårbotten med hjälp av såpträd, utan kemiska rengöringsmedel. Produkterna löddrar lätt och rengör håret utan att störa de naturliga oljorna som vi behöver bevara. Det skapar en jämnare oljeproduktion och håret överkompenserar inte. Produkterna innehåller även havre som ger fukt åt håret och lugnar en irriterad hårbotten. 

3.Återfukta
För ett friskt hår behövs även fukt. Många problem med håret och hårbotten uppstår på grund av brist på fukt/torrt hår. Håret mår som allra bäst när man tillför fukt. 4 in 1 Conditioner är ett exempel, den används för att tillföra just fukt och kan användas på många sätt. Genom att använda 4 in 1 conditioner som styling får håret mer struktur och volym, håret blir även mer lättarbetat. Den fungerar också jättebra som vanligt balsam, leave in balsam och som en vårdande skalp/hårbottenbehandling. 

Filmer för beskrivning av hur man använder produkterna finns på Tabitha James Kraans Youtube kanal.

Det vi använder i duschen (hårprodukter till exempel) påverkar ekosystemet i våra hav och sjöar, eftersom att det följer med ut i avloppet. Om man då tänker att en person duschar varje dag, eller varannan dag till exempel, hur mycket belastar vi inte sjöar och hav då genom att använda miljöfarliga produkter? Det är otroligt viktigt och enkelt att göra skillnad. Produkterna från Tabitha James Kraan kompromissar heller inte med kvalitén, det är äkta eko lyx. 

"How something as simple as changing our haircare routine can have a huge positive impact on reducing pollution for us and for the planet" Tabitha James Kraan
 
Läs hela inlägget »
The Beauty Shortlist är en internationell tävling för naturliga hudvårdsprodukter. Tusentals produkter tävlar i olika kategorier, över 600 varumärken deltar i mer än 40 olika länder.  Det är en oberoende jury som finns i London, New York och Sydney. De granskar innehållet, testar produkterna under sex månader och utser sedan vinnarna.

Marina Miracle, Rosenserien och Neal´s Yard Remedies har alla vunnit priser samt blivit finalister. Väldigt roligt!  Grattis till alla finalister och vinnare!

Marina Miracles produkter, finalister och vinnare:
Best natural/organic brand - Scandinavia
Sweet and Creamy Cleanser - Best cleanser age 30+, best all in one cleanser (including eye makeup), best makeup remover
Herbal Face Oil - Editor´s choice  (beauty)
Rosehip Peeling Mask - Best face mask (natural)
Reload Night Serum ​​​​​​- ​Best men´s serum
Acai Hydra Cream - Best day moisturizer

Rosenseriens produkter, finalister och vinnare:
BEST NATURAL DEODORANT – DEODORANT SPRAY: ”Natural deodorants are having a big self-care moment right now and Rosenserien's effective, 100 % natural plant salt, rose flower and green tea-based spray version is up there with the best of them. Best of all, it's nice to sensitive skin, doubles as a salt water hair spray for instant beachy summer waves and does triple duty as a foot freshener, too.”

EDITOR’S CHOICE: BODY BUTTER SHAPING: ”There's so much to love about Swedish eco brand Rosenserien's award-worthy "Body Butter Shaping"... this divine cream sinks in like a dream while firming, smoothing and nourishing skin for literally hours on end. Formulated for all skin types, but if yours veers towards dry (or you're expecting, or just had a baby) this is the body butter you need next to your bed.”

EDITOR’S CHOICE - SHAMPOO FOR HAIR AND BODY LITSEA CUBEBA: ”Summer in a bottle...! Rosenserien's sweet lemony May Chang-scented hair and body shampoo just became our new favourite fixture on the holiday beauty list. Uplifting and ultra-cleansing, it's wonderfully moisturising in winter and deliciously refreshing in summer after a day in the city or afternoon by the pool. This product should be in everyone's shower.”

Neal´s Yard Remedies produkter, finalister och vinnare:
Best natural/organic brand - UK
Best give-back brand
Wild Rose Beauty Balm - Best zero waste beauty product
Wild Rose Beauty Balm - best eco multitasker
Frankincense Intense Lift Eye Cream - Best eye cream firming
Wild Rose Beauty Balm - Best multitasking balm
Wild Rose Beauty Balm - Best balm
Goodnight Pillow Mist - Best pillow spray
Wild Rose Beauty Balm - Best balm for extra dry skin
Läs hela inlägget »

Bivax (cera flava eller cera alba i innehållsförteckningar) är en vanlig ingrediens i hudvård, till exempel i salvor och lip balms. Bivax är väldigt bra för att avvisa kyla och bevara fukt under vintern. Det är också lugnande och mjukgörande. Honung har också väldigt fina egenskaper, det är antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Honungens läkande egenskaper har även hjälpt mig personligen, jag brukade göra en mask av ljunghonung när jag hade perioral dermatit (inflammatorisk hudsjukdom där man får utslag runt munnen). Det finns olika typer av honung beroende på vilka växter bina hämtat nektar ifrån. Ljunghonung är den svenska varianten av Manukahonung, som är känd för sin extra starka antibakteriella effekt. Det är inte bara huden som gynnas av ”bi-produkter”, bin är väldigt viktiga på många andra sätt.

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter har pollinerats av bin och humlor. Men i t ex England har antalet bin halverats sen 90-talet och i USA har de också stora problem. Att de får leva kvar på jorden är alltså viktigt även för vår överlevnad. 
National Veterinary Research Institute i Polen undersökte 70 olika incidenter av bi-död och fann 57 olika bekämpningsmedel i honungsbin. De använde en analysmetod* som normalt används för att analysera bekämpningsmedel i mat. Det finns olika anledningar till att bin dör. De kan vara Varroakvalster, förändrade jordbruk (färre ängar och betesmarker), klimatförändringar och bekämpningsmedel.

Det positiva är att många inser problemet och tar till åtgärder.

Det finns många exempel på vad som görs för att öka mängden av bin igen. I Amsterdam jobbar man aktivt med att plantera blommor och växter på publika platser samt bygga insektshotell i staden. I EU har man även förbjudit neonikotinoider (bekämpningsmedel) som är väldigt giftigt för bin.

Neal’s Yard remedies, som är ett av varumärkena på Glowroom, jobbar aktivt sedan flera år tillbaka med en ”Save the Bees” kampanj där 3% av försäljningen av Bee Lovely seriens produkter går till olika projekt för bins överlevnad. Kampanjen är väldigt framgångsrik och har hittills inbringat över en miljon svenska kronor*. Vi är väldigt stolta över att ha dessa produkter på Glowroom, kika in i butiken!

Naturskyddsföreningen har bra tips på hur vi tillsammans räddar bin. Här kan du lämna  bidrag för att rädda bin.

*https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160310111849.htm
*https://www.nealsyardremedies.com/bees-for-development-infographic.html?fbclid=IwAR0cz1RhKog2yK4rrtGCdySrUNowUTrNBGyLhTnG59o8N_S97z3Wy0luwrI

Läs hela inlägget »
Ska du utomlands i vinter? Eftersom solskydd då blir aktuellt så tänkte jag nämna skillnaderna på fysikaliskt och kemiskt solskydd. Det är dock viktigt att inte ligga och pressa i solen för länge, även om man har solskydd på. Skugga och att sola med måtta är det bästa.

Fysikaliskt solskydd lägger sig på kroppen och reflekterar bort solstrålarna, de "studsar bort". De innehåller mineralen titandioxid,  ofta även zinkoxid. Fysikaliska solskydd börjar verka direkt när du applicerar det, till skillnad från kemiska filter som börjar verka efter ca 20 minuter.  Fördelarna är att UV-strålarna aldrig går ner i huden utan studsar bort. Fysikaliska solskydd är också perfekt om man inte vill ha pigmentfäckar då de ger ett skydd även mot det.

Kemiska solskydd absorberas av kroppen och startar en kemisk process, UV-strålarna görs om i  kroppen. I kemiska solskydd kan det finnas tveksamma ämnen, några exempel är:
  • Benzophenone-3 (oxybenzone) - misstänkt hormonstörande och carcinogent samt giftigt för vattenlevande organismer. Benzophenone-3  bryter även ner korallrev, vilket är anledningen till att staten Hawaii förbjudit solskydd med ämnet. 
  • 3-benzylidene camphor - orsakar östrogeneffekt hos fiskar.
  • Octyl methoxycinnamate - misstänkt  hormonstörande och har hittats i modersmjölk.
  • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) - hormonstörande och lagras i fettceller.
  • Ethylhexyl methoxycinnamate - hormonstörande och miljöfarligt.
En annan skillnad mellan fysikaliska och kemiska solskydd  är att man inte blir röd med de kemiska, de blockerar hudens varningssignaler. Med det fysikaliska filtret så blir man röd när huden har fått för mycket sol.  

Här på Glowroom har vi fysikaliska solskydd från Bioregena som är 100% naturliga, skadar ej vattenlevande organismer, inga nanopartiklar, certifierad enligt Cosmetic Bio – Organic cosmetic. Dermatologiskt testade. De flesta produkterna är veganska.  Bioregenas solskydd lämnar inte en tydlig vit hinna.
Läs hela inlägget »

Ekologiska brun utan sol produkter är helt fantastiska.  Vi är nog många som behöver vara försiktiga med hur länge vi vistas i solen så lite "fake-färg" är perfekt. Men inte nog med det, lite extra färg under vinterhalvåret kan pigga upp i mörkret.

   
Ekologiska brun-utan-sol produkter  fungerar väldigt bra både i ansiktet och på kroppen. Effekten ser man redan efter ett par timmar.  Det är  viktigt att man använder rengöring först och gärna en peeling så att ev hudrester avlägsnas. I ansiktet kan man gärna blanda ut med lite ansiktskräm så att det blir lättare att smörja in. Var dock försiktig med oljor då de kan göra att färgen inte fäster.  Använd gärna en handske för att applicera.

Vi har testat produkter från Rosenserien, Bioregena och Maria Åkerberg och vi är supernöjda med resultatet från alla tre. 

Läs hela inlägget »

Det pratas en hel del om snigelslem och då blir man såklart lite nyfiken på varför det är så bra för huden. 

Snigelslem innehåller:
- Hyaluronsyra som binder vatten och återfuktar huden.  
- Allantoin som har en sammandragande effekt.
- AHA-syra som är ett samlingsnamn för bla Glykolsyra som stimulerar cellförnyelsen
- Protein såsom Elastin som göra att  vävnad återgår till sitt ursprung.
- Kollagen som minskar rynkor. 
 
Snigelslem verkar alltså uppstramande, utjämnande, förbättrar fylligheten och elasticiteten, samtidigt som det har en läkande och reparerande effekt på huden.
Dessutom innehåller serien pärongurka som är extremt rikt på antioxidanter och vitaminer. Och parakrasse som är perfekt antiage. Både kliniska och dermatologiska tester är utförda med fantastiska märkbart resultat.

Alla produkter i fina Helixium by Skinature serien innehåller snigelslem och tillverkas utanför Barcelona. Helixium är först ut med att ha ekologiskt certifierat snigelslem.  Företaget har en egen certifierad snigelfarm i södra Frankrike, den enda ekologiska i hela världen, där sniglarna vårdas och får ekologisk föda. Sekretet tas försiktigt bort för hand och snigeln lever sedan vidare.  När sniglarna mår bra så avger de slem med hög kvalitet. Det tycker vi är bra!


Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på beroende på vilken hudtyp du har.   

Läs hela inlägget »