glowroom vit (2)

Blommor och bin

Bivax (cera flava eller cera alba i innehållsförteckningar) är en vanlig ingrediens i hudvård, till exempel i salvor och lip balms. Bivax är väldigt bra för att avvisa kyla och bevara fukt under vintern. Det är också lugnande och mjukgörande. Honung har också väldigt fina egenskaper, det är antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Honungens läkande egenskaper har även hjälpt mig personligen, jag brukade göra en mask av ljunghonung när jag hade perioral dermatit (inflammatorisk hudsjukdom där man får utslag runt munnen). Det finns olika typer av honung beroende på vilka växter bina hämtat nektar ifrån. Ljunghonung är den svenska varianten av Manukahonung, som är känd för sin extra starka antibakteriella effekt. Det är inte bara huden som gynnas av ”bi-produkter”, bin är väldigt viktiga på många andra sätt.

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter har pollinerats av bin och humlor. Men i t ex England har antalet bin halverats sen 90-talet och i USA har de också stora problem. Att de får leva kvar på jorden är alltså viktigt även för vår överlevnad. 
National Veterinary Research Institute i Polen undersökte 70 olika incidenter av bi-död och fann 57 olika bekämpningsmedel i honungsbin. De använde en analysmetod* som normalt används för att analysera bekämpningsmedel i mat. Det finns olika anledningar till att bin dör. De kan vara Varroakvalster, förändrade jordbruk (färre ängar och betesmarker), klimatförändringar och bekämpningsmedel.

Det positiva är att många inser problemet och tar till åtgärder.

Det finns många exempel på vad som görs för att öka mängden av bin igen. I Amsterdam jobbar man aktivt med att plantera blommor och växter på publika platser samt bygga insektshotell i staden. I EU har man även förbjudit neonikotinoider (bekämpningsmedel) som är väldigt giftigt för bin.

Neal’s Yard remedies, som är ett av varumärkena på Glowroom, jobbar aktivt sedan flera år tillbaka med en ”Save the Bees” kampanj där 3% av försäljningen av Bee Lovely seriens produkter går till olika projekt för bins överlevnad. Kampanjen är väldigt framgångsrik och har hittills inbringat över en miljon svenska kronor*. Vi är väldigt stolta över att ha dessa produkter på Glowroom, kika in i butiken!

Naturskyddsföreningen har bra tips på hur vi tillsammans räddar bin. Här kan du lämna  bidrag för att rädda bin.

*https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160310111849.htm
*https://www.nealsyardremedies.com/bees-for-development-infographic.html?fbclid=IwAR0cz1RhKog2yK4rrtGCdySrUNowUTrNBGyLhTnG59o8N_S97z3Wy0luwrI

Kommentera gärna: