glowroom vit (2)

Varför vi på Glowroom bara har fysikaliska solskydd

Ska du utomlands i vinter? Eftersom solskydd då blir aktuellt så tänkte jag nämna skillnaderna på fysikaliskt och kemiskt solskydd. Det är dock viktigt att inte ligga och pressa i solen för länge, även om man har solskydd på. Skugga och att sola med måtta är det bästa.

Fysikaliskt solskydd lägger sig på kroppen och reflekterar bort solstrålarna, de "studsar bort". De innehåller mineralen titandioxid,  ofta även zinkoxid. Fysikaliska solskydd börjar verka direkt när du applicerar det, till skillnad från kemiska filter som börjar verka efter ca 20 minuter.  Fördelarna är att UV-strålarna aldrig går ner i huden utan studsar bort. Fysikaliska solskydd är också perfekt om man inte vill ha pigmentfäckar då de ger ett skydd även mot det.

Kemiska solskydd absorberas av kroppen och startar en kemisk process, UV-strålarna görs om i  kroppen. I kemiska solskydd kan det finnas tveksamma ämnen, några exempel är:
  • Benzophenone-3 (oxybenzone) - misstänkt hormonstörande och carcinogent samt giftigt för vattenlevande organismer. Benzophenone-3  bryter även ner korallrev, vilket är anledningen till att staten Hawaii förbjudit solskydd med ämnet. 
  • 3-benzylidene camphor - orsakar östrogeneffekt hos fiskar.
  • Octyl methoxycinnamate - misstänkt  hormonstörande och har hittats i modersmjölk.
  • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) - hormonstörande och lagras i fettceller.
  • Ethylhexyl methoxycinnamate - hormonstörande och miljöfarligt.
En annan skillnad mellan fysikaliska och kemiska solskydd  är att man inte blir röd med de kemiska, de blockerar hudens varningssignaler. Med det fysikaliska filtret så blir man röd när huden har fått för mycket sol.  

Här på Glowroom har vi fysikaliska solskydd från Bioregena som är 100% naturliga, skadar ej vattenlevande organismer, inga nanopartiklar, certifierad enligt Cosmetic Bio – Organic cosmetic. Dermatologiskt testade. De flesta produkterna är veganska.  Bioregenas solskydd lämnar inte en tydlig vit hinna.

Kommentera gärna: